Vårt stoffskifte

Vår viktigste energi motor, stoffskifte. Har du stoffskifte utfordringer?

Vi er alle ulike og unike, og det kan være mange årsaker til stoffskifte problematikken. Det er derfor viktig å se på hva som ligger til grunn for at stoffskiftet ikke fungerer som det skal.

Stoffskifte styres fra hjernen gjennom hypofysen som produserer hormonet TSH (Thyroid Stimulating Hormone).

TSH stimulerer skjoldbruskkjertelens produksjon av stoffskifte hormoner. Hvis produksjonen er tilstrekkelig eller for høy, reduseres dannelsen av TSH. Hvis den er for lav, øker den. Dersom TSH verdien er over 2, øker risikoen for lavt stoffskifte. Ofte venter legene til verdiene av TSH er over 4 for å være sikre på at stoffskiftet er for lavt, men de ser tydelige symptomer på lave verdier. Kart og terreng stemmer ikke, symptomene blir oversett, og tallene på prøvene blir avgjørende.

Det er flere kvinner enn menn som får for lavt stoffskifte, men med alderen øker risikoen for begge kjønn.

Forskning viser at hos blant annet diabetikere kan det godt være normale mengder stoffskiftehormoner i blodet, men ikke inne i cellene, hvor hormonene må virke. De to viktigste stoffskiftehormonene er tyroksin, også kalt T4 da tyroksin inneholder fire jodmolekyler, og trijodtyronin, også kalt T3, som inneholder tre jodmolekyler. T3 er mye mer aktiv enn T4, så jo mer T3 det er i kroppen, jo mer energi og jo bedre vektkontroll kan du oppnå.

De fleste stoffskiftehormonene i blodet er T4, som danner T3 ved å fjerne et jodmolekyl. Denne transformasjonen er mye vanskeligere for diabetikere å fullføre enn for ikke-diabetikere. Ved å trekke ut væske fra de enkelte cellene har forskerne kunne måle at omdannelsen av T4 til T3 inne i cellene til diabetikere er bare en tredjedel av omdannelsen enn hos ikke-diabetikere.

Dårlig kontrollert diabetes kan endre funksjonen til skjoldbruskkjertelen, typisk med lav T3, på grunn av redusert omdannelse av T4 til T3 utenfor skjoldbruskkjertelen. Samtidig kan innholdet av T4 i blodet reduseres, og det kan være et uventet lavt innhold av TSH, som nevnt styrer funksjonen til skjoldbruskkjertelen. TSH er vanligvis høy når det ikke er nok T3 og T4 i blodet. Mange typer medisiner kan påvirke skjoldbruskfunksjonen. Blant annet litium, som brukes ved manisk-depressive sykdommer, og epilepsimedisiner.

For lite jod påvirker stoffskiftet.

Jod spiller en stor rolle i stoffskiftet, da jod er en del av stoffskiftehormonene.

En rekke matvarer blokkerer jod. Dette gjelder soya i tofu og soyaolje, peanøtter og peanøttsmør. Hvitt sukker og kornprodukter er også belastende for skjoldbruskkjertelen.

Andre trusler mot stoffskiftet er fett fra flerumettede fettstoffer (vegetabilske oljer og margarin) dette blokkerer dannelsen av skjoldbruskkjertelhormonene.

Når det ikke er nok stoffskiftehormoner, øker kroppens påvirkning fra østrogener. Stoffskiftehormonene er viktige for dannelsen av hormonene progesteron og mor-hormonet pregnenolon. Det er for lite av disse hormonene når skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som den skal.

Mitt ønske er å gi deg en forståelse og årsakene til stoffskiftesykdommene. Jeg ønsker å gi deg nøkkelen til den rette behandling

Jeg skriver til deg som ønsker å ta ansvar for egen helse.

  • Er villig til å lære litt om hvordan din kropp fungerer slik at du er bedre rustet til å ta godt vare på helsen din.
  • At du er villig til å investere litt i deg selv ved å lære litt om hva du selv kan gjøre for å bruke mat som medisin.
  • Er villig til å se litt på din livsstil og ditt mentale mønster.
  • At du har et ønske om å ta tilbake kontrollen over egen helse via konkrete verktøy som kosthold, natur/vitaminer og homeopatisk medisin.

Har du et stoffskifte sykdom og vil behandle problemet fra roten så må vi ned i dybden for å finne årsaken til problemet. Det krever litt, men resultatet er i gjengjeld helt fantastisk.

  • Målet er å årsaksbehandle og ikke symptom behandle.
  • I dagens samfunn er det stort fokus på medisinering også til forbedring av stoffskifte.
  • Jeg har full forståelse for at folk med lavt stoffskifte ønsker rett medisin, men "Quick fix" er ingen løsning for stoffskifte.
  • I noen tilfeller er medisinering helt nødvendig, men i de fleste tilfeller, er det kun som symptom behandling som ikke løser årsaken til stoffskifte problemene. Derfor vil det skje en gradvis forverring av problemet over tid, der medisin konstant må endres på både type medisin og dosering.

Hva er stoffskifte?

  • Stoffskifte er Kroppens energi motor. Det er summen av alle kjemiske prosesser som foregår i kroppen vår.
  • Stoffskifte påvirkes derfor hver eneste celle i kroppen og kan sammenlignes med en gasspedal i feks en bil. Er stoffskifte lavt, vil prosessene i kroppen gå saktere der vi fryser fortere, blodtrykket kan være lavere, forstoppelse osv listen er lang.

Er stoffskiftet høyt vil prosessene i kroppen gå raskere der hjerte slår raskere, du får hjertebank, vblir armere/svetter mer osv. listen er lang.

  • Stoffskifte styres av hormoner som produseres i skjoldbrukskirtelen, når disse hormonene som er T3 og T4, produseres i rett mengde, vil kroppen være i balanse.
  • Lever/nyrer og tarmen er avgjørende i dannelsen av stoffskiftehormonet T3

Når vi snakker om at noe er galt med stoffskifte hormonene som ikke har riktig mengde, er det oftes T4 og T3 hormonene som ikke har riktig mengde i cellene.

  • Forstyrrelser i stoffskifte hormonene påvirker hele vår helse, alt fra forplantningsevnene, energien, forbrenningen, hjernefunksjon og aldringsprosessen.