I noen tilfeller anbefaler jeg også andre tester enn hormontester. Det kan feks være en IgG test.
Matintoleranse (IgG) eller matsensitivitet er en forsinket reaksjon i immunsystemet, hvor det dannes IgG-antistoffer mot mat du spiser. En intoleranse kan oppstå når ufullstendig fordøyd mat absorberes i kroppen og immunsystemet ikke gjenkjenner det. For å bekjempe det «fremmede» i kroppen, vil immunsystemet reagere med å danne IgG-antistoffer mot den ellers ufarlige maten.
Reaksjonen kan påvirke vev og organer, slik at det oppstår ulike symptomer, som på sikt kan gi kroniske plager du ikke hadde trodd hadde sammenheng med kostholdet ditt.
Problemet er at personer som lider av matintoleranse ikke er klar over at maten de spiser hver dag kan være årsaken til deres dårlige helse.
Helseproblemene kan lindres og i noen tilfeller helt forsvinne når man identifiserer maten(e) man reagerer på og deretter unngår.
Hovedårsaken til matintoleranse er ofte en tarmlidelse. I en frisk tarm ligger cellene tett sammen i tarmveggen. I disse cellene er proteiner fra maten vår merket som «ufarlig».
Når tarmen påvirkes av medisiner, stress eller andre faktorer, blir disse tarmcellene utette og permeabiliteten i tarmslimhinnen øker. Da kan matproteiner nå blodet ved å rømme gjennom den skadede tarmslimhinnen. De er ikke merket og derfor vil immunsystemet vårt ønske å bekjempe disse stoffene. Som et resultat produserer kroppen IgG-antistoffer. De binder seg til matproteinet og danner dermed et immunkompleks som avsettes i vevet rundt.
Nå er immunkomplekset ødelagt, noe som forårsaker betennelse og vevsskade. Dette resulterer i symptomer som gastrointestinale problemer, hodepine, hudproblemer, leddsmerter eller overvekt.
IgG har en halveringstid på ca. 23 dager, noe som betyr at hvis ingen stimulering eller produksjon av IgG er tilstede, vil mengden av IgG i serum reduseres med 50 % etter 23 dager.
Etter ytterligere 23 dager vil halvparten av gjenværende IgG forsvinne i de fleste tilfeller, hvoretter kun 25 % av den opprinnelige mengden gjenstår, men for visse matvarer eller proteiner, som gluten, gjær og meieriprodukter, kan levetiden til IgG være lengre .
Det kan være vanskelig å fastslå årsaken til matintoleranse, men heldigvis er det flere metoder å velge mellom. Den enkleste og raskeste måten er å få tatt en blodprøve og få undersøkt IgG-antistoffer for de enkelte matvarene.