De 7 prinsippene

Her er de grunnleggende prinsippene som utgjør retningslinjene i naturlig hormonbehandling. De er utviklet de siste 20-25 årene, basert på forskning på naturlige hormoner. Dersom veiledningen du får ikke oppfyller disse retningslinjene, er det ikke naturlig hormonbehandling. Forskningen som ligger til grunn for prinsippene er beskrevet i boken «Naturlig hormonterapi».

1. Gå for balanse

Kroppen er stort sett i stand til å behandle seg selv hvis den får det den mangler. Dette betyr at i en naturlig hormonbehandling gis det veiledning med respekt for samspillet mellom hormonene. Utgangspunktet er en måling av steroidhormoner som østradiol, østriol, progesteron, kortisol, testosteron og DHEA og her brukes en spytttest, som gjør det mulig å se hva kroppen faktisk har tilgjengelig. Avhengig av symptomene skal også annet enn hormoner inkluderes. Hormoner er avhengige av at andre stoffer dannes, og hvis det er mangel på et hormon, kan det skyldes mangel på et stoff som brukes til å danne det hormonet. Essensielle næringsstoffer – og eventuell mangel på dem – må derfor tas med i vurderingen, på samme måte som påvirkning fra hormonforstyrrende stoffer skal inkluderes.

2. Bruk bioidentiske hormoner, ikke patenterte- syntetiske

Mange sykdommer har med hormonelle ubalanser å gjøre, og ønsker man å rette opp en ubalanse kan det kun gjøres med bioidentiske hormoner, d.v.s. hormoner som er 100 % identiske med hormonene som kroppen selv produserer. Du ønsker også å utnytte multifunksjonaliteten til de naturlige hormonene – og du vil unngå å belaste kroppen med fremmedstoffer i form av patenterte hormoner.

3. Progesteron før østrogener

Progesteron vil typisk være førstevalget i en naturlig hormonbehandling – fordi det typisk er det hormonet kvinner mangler mest av alt.

Progesteronmangel er utbredt i fertil alder på grunn av manglende eggløsning og/eller korte luteale faser.

Progesteronmangel er utbredt fra rundt midten av trettiårene og frem til overgangsalderen, når manglende eggløsning og for korte lutealfaser forekommer hyppigere og fører til at progesteronproduksjonen faller i denne perioden hos de fleste kvinner – østradiolproduksjonen gjør ikke det..

Progesteron blir også det typiske førstevalget rundt overgangsalderen fordi østradiolnivået ofte stiger i denne perioden.

Videre gjelder det i alle aldre – også etter overgangsalderen, når østradiol produseres i fettvevet og progesteron i binyrene – at progesteronproduksjonen er avhengig av stressnivået, da kortisol dannes av progesteron, så stress fører til en nedgang. i progesteron. Stress, derimot, forårsaker ikke en nedgang i østradiol.

Kvinner som får fjernet livmoren og går inn i kirurgisk overgangsalder, gjør det ofte på grunn av sykdommer og lidelser forårsaket av progesteronmangel. Derfor kan de ha et spesielt høyt behov for progesteron, selv om de ikke har livmor.

Hvis østrogen er nødvendig, er østriol førstevalget. For de aller fleste kvinner er østriol tilstrekkelig dersom man mangler østrogen, og det har en mye bedre sikkerhetsprofil enn både østradiol, som brukes i konvensjonell hormonbehandling, og planteøstrogener som rødkløver og soya.

4. Syklisk inntak

I en naturlig hormonbehandling er målet å etterligne kroppens egen måte å fungere på. Ingen hormoner produseres konstant i kroppen. Det betyr at hormoner må tas i intervaller. Det er vanskelig å overføre dette prinsippet til en konvensjonell hormonbehandling, for gir man østradiol alene kan det føre til abstinens dersom man plutselig tar en pause.

5. Individuell dosering

Gå etter balanse. Dette betyr individuell dosering. I praksis betyr det at du gir veiledning om å starte på et lavt nivå, som f.eks er på bunnen av normalverdiområdet, og øke dosen gradvis til symptomene blir bedre. Individuell dosering bestemmes basert på en kombinasjon av tester av hormonnivåer og symptomene. Normalverdiene har et veldig bredt spekter, og du kan ikke på forhånd vite om en person har det bedre å ligge nederst eller på toppen av dette spekteret. Derfor er det til syvende og sist symptomene som er avgjørende.

6. Transdermal administrering

Absorpsjon gjennom huden i form av krem

Oralt inntak – dvs. som piller – betyr at disse hormonene må gå gjennom mage/tarmsystemet og leveren. Noe som er mindre effektivt. Når bio identiske hormoner  tas opp gjennom huden, går de samme vei som hormonene kroppen produserer selv, nemlig direkte inn i blodet, hvor de sendes rundt som fritt tilgjengelige, bioaktive hormoner som kroppen kan bruke etter behov.

7. Både tester og symptomer er relevante

Å ta symptomene på alvor er nødvendig fordi de normal-verdiene er veldig brede. En test kan fortelle deg hva nivåene av forskjellige hormoner er, men den kan ikke fortelle deg hva de bør være, fordi det er individuelt. Hva den enkelte trenger nøyaktig kan bare finjusteres ut fra symptomer. Motsatt kan en test være et verktøy for å identifisere mangler som ennå ikke har vist seg i symptomer – og dermed være et middel til forebygging, på samme måte som en test også kan være nødvendig for symptomer som kan skyldes flere faktorer..