Den hyppigste årsaken til stoffskifte sykdommer er (ca 90%) autoimmunitet.
Autoimunitet er når immunforsvaret er feilregulert, som betyr at immunforsvaret angriper eget vev og som gjør at den nedbryter stoffskiftet der immunforsvaret ikke ser forskjell på kroppens fiender, f.eks bakterier, og eget vev. Dette kalles feilregulert.
Så lenge immunforsvaret er ute av balanse vil det konstant nedbryte kroppens eget vev og stoffskifte konstant vil forverres.
Når autoimmunitet er årsaken til stoffskiftesykdommen vil medisin kun bli en symptombehandling og ikke en årsaks behandling
Hashimotos Thyreoiditis er lavt stoffskifte som skyldes autoimmunitet også Graves skyldes autoimmunitet
Derfor har jeg fokus på autoimmunitet, fordi dette er den hyppigste årsaken til stoffskifte problemer.
Det kan også ligge genetisk feil som er årsaken til stoffskifte problemene.
Stress hormonet cortisol nedsetter stoffskifte og har en lang rekke med andre skadelige effekter på kroppen. Stress er ofte en utløsende faktor i utviklingen av autoimmune sykdommer, herunder hashimoto og Graves
Om ikke stoffskifte har tilgang til de nødvendige næringsstoffer så kan det heller ikke fungere optimalt.
Hvis sukkerinnholdet i blodet ikke reguleres tilstrekkelig vil det ha mange negative effekter på kroppen, det tilfører stress, inflammasjon, svekker imunforsvaret, hormonbalansen osv. Derfor vil også dette nedsette stoffskiftet.
Nok magesyre, fordøyelses enzymer og en balansert tarmflora er avgjørende for et velfungerende stoffskifte. 20% av T4 til T3 omsetningen skjer i tarmfloraen, som dessuten også er avgjørende for et velfungerende immunforsvar.
Omdannelsen av Stoffskifte hormonet T4 omsettes i forskjellige vev i kroppen, spesielt i nyrer og leveren til T3=det aktive hormon. En god lever og nyre funksjon er derfor avgjørende for et godt stoffskifte. Leveren produserer også en lang rekke med essensielle stoffer.
Bakterielle og virale infeksjoner kan påvirke tarmfloraen og immunforsvaret og kan være triggeren til at en autoimmun sykdom oppstår.
Østradiol hemmer stoffskifte, mens progesteron stimulerer stoffskifte. I overgangsalderen har ofte kvinner et østradiol overskudd, som er med på å nedsette stoffskifte. P-piller og andre hormonbehandlinger i forbindelse med overgangsalderen vil sette ned stoffskiftet. Det samme gjør fremmed østrogenene fra omgivelsen vi lever i, dette nedsetter også stoffskiftet.
Det finnes mange hormonforstyrrende giftstoffer som kan skade stoffskiftet. Eksempelvis fluor, alemminium og tungmetaller som kvikksølv vil være triggere til en autoimmun sykdom oppstår.
Ved beståling nedbrytes skjoldbrukskirtelen og dette i seg selv kan være årsaken til stoffskifteproblemene. Det er en teori om Tjernobyl atomkatastrofe var en medvirkende årsak til at det ses et stigende antall stoffskifte problemer.
Fler typer medisiner kan påvirke stoffskiftet. Spesielt litium preparater (anti-depressiva preparater)
Stoffskifte problemer og kreft
En årsak er at man kan ha for lavt stoffskifte som følge av den konvensjonelle kreftbehandlingen. Både cellegift og stråling kan skade skjoldbruskkjertelen, og dermed gi for lavt stoffskifte. Det vil både gå ut over livskvaliteten og sjansene for å overleve hvis du ikke tar vare på det lave stoffskiftet.
Den andre grunnen er at mange som har hatt kreft allerede har hatt problemer med stoffskiftet. Forskningen viser at det kan være økt risiko for kreft både ved autoimmune stoffskiftesykdommer og ved for høyt og for lavt stoffskifte.
Det kan være flere samtidige årsaker til en sammenheng mellom stoffskifteproblemer og økt risiko for kreft.
Knuter og tumorer i skjoldbrukskirtelen kan være en årsak til stoffskifte problemer
Sykdommer/ubalanser i hypotalamus og hypofysen har en avgjørende betydning for stoffskiftet funksjonen, dette fordi skjoldbrukskirtelen reguleres av signaler/beskjeder fra hypotalamus og hypofysen.
Skjoldbrukskjrtelen kalles også handlingens kertel. Enkelt forklart, evnen til å handle og kommunisere, og som vil ha innflytelse på stoffskifte funksjonen. Altså våre tankemønster har innflytelse på kroppen vår. Kanskje lettere å forstå om jeg spør deg. Er du flink til å sette grener i ditt liv?